top of page

Dates and Locations

Ksoporti Art Weekend 2024 will take place on May 31st, Friday - June 2nd, Sunday, and will include various locations in the centre of Paphos and the villages of Kissonerga, Tala and Lemba in the Paphos district.

 

MAP

To be published soon.  

 

TIMETABLE
Friday, May 31st

Centre of Paphos: 17:00 - 22:00

Tala, Lemba, Kissonerga: 17:00 - 21:00


Saturday, June 1st

Centre of Paphos: 17:00 - 22:00

Tala, Lemba, Kissonerga: 17:00 - 21:00

Sunday, June 2nd

Centre of Paphos, Tala, Lemba, Kissonerga: 11:00 - 17:00

What to Expect

Experience the magic of Paphos' local art scene as artists and institutions open their doors.

Visit artist studios, temporary and permanent exhibitions, and explore the cultural tapestry that Paphos has to offer. Engage in conversations, witness the creative process, and have a glass or two!

 

From paintings and sculptures to photography and new media art, discover a wide range of artistic styles and mediums.

Meet the Participants

Get a taste of the participating artists and institutions by visiting their profiles below.

Please advise our digital map to plan your journey and to find the location of each participant. Map to be published soon.

Το Κέντρο Τέχνης Kimonos, το οποίο ιδρύθηκε το 2015, έχει γίνει ένας σεβαστός θεσμός στον χώρο των καλών τεχνών. Το κέντρο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια ποικιλία καλλιτεχνικών κλάδων, όπως ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική και κινούμενα σχέδια. Αυτά τα μαθήματα, τα οποία διευκολύνονται από έμπειρους καλλιτέχνες σε συνεργασία με αξιόλογα ιδρύματα και σχολές τέχνης σε όλη την Ευρώπη, στοχεύουν στην εμβάθυνση της κατανόησης των επιλεγμένων μέσων από τους συμμετέχοντες, στη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και στην προώθηση της πνευματικής ανάπτυξης.

Το Κέντρο λειτουργεί ως ένας ειδικός χώρος για καλλιτεχνική εξερεύνηση και ανάπτυξη, παρέχοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ενασχόληση με τη δημιουργικότητά. Βασισμένο στις αρχές της φιλοξενίας, στοχεύει στην καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν και της κοινότητας.

Το Κέντρο Τέχνης Kimonos οφείλει την ίδρυσή του στη γενναιόδωρη συμβολή του Κυριάκου και της Αφροδίτης Μαργαρίτη, που εμπιστεύτηκαν τις εγκαταστάσεις τους στην οδό Κίμωνος 2 για να λειτουργήσουν ως έδρα του ιδρύματος. Η ανιδιοτελής πράξη τους συνεχίζει να διαμορφώνει την αποστολή του Κέντρου και να εμπνέει τις προσπάθειές του στον χώρο των καλών τεχνών.

Kimonos Art Centre

KSOPORTI 1
Paphos City

Το M.A.M.A Contemporary είναι ένας πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την ιστορικό Σουζάνα Αναστάση και την εικαστικό Γιούλα Χατζηγεωργίου, αφιερωμένος στην προώθηση της τέχνης και της βιωσιμότητας. Έχοντας εξέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές με εμπειρία στη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, το M.A.M.A Contemporary συνεργάζεται με τοπικούς και διεθνείς φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση και τις βιώσιμες πρακτικές τέχνης, ενισχύοντας τη συνεκτικότητα σε ολόκληρη την κοινωνία. Στόχος τους είναι να διανείμουν ποικίλες καλλιτεχνικές ιδέες, να διευκολύνουν τη δημοσίευση και την έκθεση έργων και να τονώσουν την πολιτιστική ανάπτυξη στη χώρα και την κοινωνία μας. Το M.A.M.A Contemporary ασχολείται με διάφορες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, γλυπτική, video art, θέατρο, περφόρμανς, φωτογραφία και μουσική.

Κατά τη διάρκεια του Ksoporti Art Weekend, το M.A.M.A Contemporary θα φιλοξενήσει τον καλλιτέχνη Μιχάλη Θεοδοσίου, και θα παρουσιάσει τρεις από τους δικούς του καλλιτέχνες, την Έλλη Κοντού, τη Βίκυ Αχιλλίδου, και την Κατερίνα Δημητρίου.

M.A.M.A Contempo

KSOPORTI 2
Paphos City

Ο Μιχάλης Θεοδοσίου εγκαταστάθηκε στην Κύπρο μετά τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2020, υπηρετεί ως ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης και εκπαιδευτής στα Paphos Studios of Art and Design, σηματοδοτώντας την έναρξη του επαγγελματικού του ταξιδιού.

Η διαεπιστημονική του προσέγγιση περιλαμβάνει διάφορα μέσα και θεματικές. Ο Θεοδοσίου λαμβάνει ποικίλες παραγγελίες και συμμετέχει σε εκθέσεις, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιμελητής. Τα έργα του κοσμούν γκαλερί στην Πάφο και αποτυπώνουν τις ιδιαιτεροτητες της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης. Η κυπριακή κουλτούρα και τρόπος ζωής διαπνέουν το έργο του, καθώς αποτυπώνει καθημερινά γεγονότα, οικογενειακές στιγμές και ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Χρησιμοποιώντας μια ζωηρή παλέτα, ο Μιχάλης πλέκει το χρώμα στις συνθέσεις του, χρησιμοποιώντας το ως ένα ισχυρό εργαλείο οπτικής αφήγησης. Με μια θεματική εστίαση στην καθημερινότητα, προσκαλεί τους θεατές να εκτιμήσουν τις σημαντικές και απλές στιγμές.

Michalis Theodosiou

* Michalis Theodosiou will be showing at M.A.M.A Contemporary, KSOPORTI 2
Paphos City


H Δημοτική Πινακοθήκη της Πάφου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης.  Η μόνιμή της συλλογή φιλοξενεί 46 έργα τοπικών καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τα περιβαλλοντικά στοιχεία και την καθημερινή ζωή. 
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις ντόπιων και ξέων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και το Δήμο Πάφου.

Paphos Municipal Gallery

KSOPORTI 3
Paphos City

Η Ιρίνα Μανουκόβσκα κατάγεται από την Ουκρανία, και έχει γεννηθεί το 1984. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνις, και εργάζεται ως δοκιμιογράφος και ζωγράφος ενώ έχει το δικό της στούντιο στην Πάφο. Μέσα από την πρακτική της, εξερευνά συμπτώσεις, συνδέσεις και σχέσεις μεταξύ φυσικών φαινομένων και πτυχών της καθημερινής ζωής, όπως συναισθήματα, αμφιβολίες, φόβοι και προσωπική ανάπτυξη.
Η Μανουκόβσκα αναδημιουργεί τη διασύνδεση μεταξύ ψυχικών καταστάσεων και του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί κυρίως λάδι λόγω της ικανότητάς του να αποδώσει ζωντανές και ποικίλες αποχρώσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιεί την τεχνική ιμπάστο και διάφορες μορφές για να προβάλει σύμβολα που λειτουργούν σε υποσυνείδητο επίπεδο. Στους πίνακές της, η Μανουκόβσκα προσκαλεί τους θεατές να σχηματίσουν τις δικές τους ερμηνείες παρέχοντάς τους παράλληλα ένα καθοδηγητικό πλαίσιο — ένα προσαρμοσμένο κείμενο που συνοδεύει κάθε έργο. Πίσω από κάθε κομμάτι κρύβεται μια ερώτηση, που ενθαρρύνει τον εσωτερικό προβληματισμό και τον διάλογο μέσω της αλληλεπίδρασης.
Η Μανουκόβσκα έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα έργα της βρίσκονται σε κυβερνητικές, ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές στην Ουκρανία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Iryna Manukovska

KSOPORTI 4
Paphos City

Η Αναστασία Κριβένκο είναι εικαστική καλλιτέχνις και ασχολείται κυρίως με την τεχνική του παστέλ. Είναι μέλος του Κυπριακού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και της Συντεχνίας Παστελ της Ευρώπης. 

Το καλλιτεχνικό πάθος της Κριβένκο περιστρέφεται γύρω από την αποτύπωση των μεταβατικών στιγμών της φύσης, ιδιαίτερα με το πέρασμα της ημέρας και των διαφόρων εποχών. Βρίσκει ατελείωτη γοητεία στην συνεχή κίνηση, τη μεταβλητότητα και το εφήμερο της φύσης, που χρησιμεύει ως πυλώνας της καλλιτεχνικής της έκφρασης.

Για την Κριβένκο, τα ποικίλα τοπία της Κύπρου που κυμαίνονται από την θάλασσα και τις κοιλάδες μέχρι τους καταρράκτες και τα δασώδη ορεινά μονοπάτια, παρέχουν μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης. Στους πίνακές της, δίνει προτεραιότητα στην άρθρωση των προσωπικών της συναισθημάτων και εντυπώσεων έναντι της αυστηρής νατουραλιστικής αναπαράστασης. Κατά συνέπεια, το φως και το χρώμα αναδεικνύονται ως κεντρικά στοιχεία στις συνθέσεις της.

Η Κριβένκο συμμετέχει ενεργά σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις, όπως η Ομαδική Έκθεση Τέχνης & Έρευνας «Awareness 2023», με την στήριξη του Υφιπουργείου Πολιτισμού, στην Λευκωσία, η Διεθνή ψηφιακή μπιενάλε «The Wrong Biennale», όπου η δουλειά της παρουσιάστηκε στο περίπτερο Ψηφιακή Συλλογικότητα και Τελετουργίες, και η 6η Ετήσια Διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Παστέλ Ζωγραφικής "Pure Color" από την Εταιρεία Παστέλ της Βόρειας Καρολίνας ("PSNC"), που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α.

Anastasia Krivenko

* Anastasia Krivenko will be showing at ETEK Office, KSOPORTI 5.
Paphos City

Ο Βλαντιμίρ Πονομάρεβ απεικονίζει θαλασσινά τοπία χρησιμοποιώντας λάδι και ακρυλικά, αποτυπώνοντας στιγμές ηρεμίας. Μετά από δέκα χρόνια διαμονής στην Κύπρο, έχει επηρεαστεί έντονα από τον χαρακτήρα του νησιού. Συχνά απεικονίζει βάρκες, φάρους και το συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλασσινό περιβάλλον. Αντλώντας έμπνευση από τη φύση, ζωγραφίζει την αίσθηση του ανέμου, των κυμάτων και του αλμυρού αέρα, αποπνέοντας μια ηρεμία.

Αντί για περίπλοκες αφηγήσεις, ο Πονομάρεβ στοχεύει να προκαλέσει συναισθήματα χαράς και ελαφρότητας. Συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στην Κύπρο και στη Ρωσία.

Vladimir Ponomarev

* Vladimir Ponomarev will be showing at ETEK Office, KSOPORTI 5.
Paphos City

Η Γιώτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Πάφο το 1971. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας υπό την καθοδήγηση των Παναγιώτη Τέτση και Ρένα Παπασπύρου. Η Ιωαννίδου ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, από πίνακες και γλυπτά μέχρι εγκαταστάσεις. Έχει δημιουργήσει πολλά δημόσια γλυπτά τα οποία κοσμούν διάφορες τοποθεσίες στην Κύπρο, όπως στο Λιμάνι της Πάφου, την παλιά πόλη της Πάφου και το χωριό Αργάκα.
Σύμφωνα με την Ιωαννίδου, ο καθένας μπορεί να νιώσει και να εκτιμήσει την τέχνη αν επιτρέψει στο μυαλό του και την καρδιά του να βιώσει νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Η τέχνη είναι μια γλώσσα που μιλάει σε όλους ανεξαρτήτως γνώσης και εκπαίδευσης. Κατ’ επέκταση, ο σεβασμός και η προσοχή στην τέχνη μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πιο ανοιχτή και ανθρώπινη συνύπαρξη.
Η Ιωαννίδου πραγματοποίησε 13 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Μπιενάλε Rijeka στην Κροατία, στη Γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία, στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα, στη Μπιενάλε Σαντορίνης, στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης και στη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017.

Yiota Ioannidou

* Yiota Ioannidou will be showing at Ibrahim Khan, at the exhibition space up the stairs, KSOPORTI 6.
Paphos City

Ο Αριστοτέλης Δημητρίου, γεννημένος το 1962 στην Πάφο, είναι μια αξιόλογη φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, που διακρίνεται για την αποτύπωση των τοπίων της Κύπρου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας υπό την καθοδήγηση των διεθνώς αναγνωρισμένων ζωγράφων Παναγιώτη Τέτση και Δημήτρη Μυταρά. Η πρακτική του Δημητρίου ενσαρκώνει έναν πλούσιο διάλογο μεταξύ της φυσικής ομορφιάς της Κύπρου και της ανθρώπινης παρουσίας μέσα σε αυτήν.
Ο Δημητρίου αποτυπώνει τα τοπία της Κύπρου, επιδεικνύοντας την δεξιοτεχνία του στον χειρισμό του χρώματος, της φιγούρας και του φωτός. Οι καμβάδες του απεικονίζουν τις ηλιόλουστες ακτές, τους απόκρημνους βράχους και τα κρυστάλλινα νερά που χαρακτηρίζουν το παραθαλάσσιο τοπίο του νησιού. H πρόσφατη δουλειά του Δημητρίου επικεντρώνεται στην απεικόνιση γυναικείων φιγούρων οι οποίες ρεμβάζουν την θάλασσα από ένα εσωτερικό χώρο ή είναι ξαπλωμένες σε αμμουδιες κάνοντας ηλιοθεραπεία. Με αυτή την θεματολογία, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα διάλογο μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου, καθώς αυτές οι φιγούρες καλούν τον θεατή να αναλογιστεί την σύνδεση μεταξύ της προσωπικής ενδοσκόπησης και της κοινής παρατήρησης.
Ο Δημητρίου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.ΚΑ.ΤΕ για αρκετά χρόνια και της επιτροπής επιλογής έργων τέχνης για τοποθέτηση σε δημόσια κτίρια και στην Κρατική Πινακοθήκη. Επιπλέον, ο Δημητρίου είναι ο υπεύθυνος της IWS Cyprus (International Watercolor Society) και έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Αθήνα, Ρώμη, Λονδίνο, Ελβετία, Φινλανδία και Ουγγαρία.

Aristotelis Demetriou

* Aristotelis Demetriou will be showing at Ibrahim Khan, at the exhibition space up the stairs, KSOPORTI 6.
Paphos City

Η Ραφαέλλα Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1991 στην Πάφο. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και έκανε μεταπτυχιακό στις Δημόσιες και Νέες Καλλιτεχνικές Στρατηγικές στο Bauhaus Universität Weimar στη Γερμανία.

Η Κωνσταντίνου παρατηρεί και ερευνά τον αστικό ιστό ακολουθώντας μια αρχαιολογική μεθοδολογία τεκμηρίωσης. Η καλλιτεχνική της πρακτική εμβαθύνει σε μια σειρά από δίπολα όπως παρουσία-απουσία, οικειοποίηση-επανιδιοποίηση, κατασκευή-αποδόμηση. Πυρήνας για τα in situ έργα της, αποτελούν τα ερεθίσματα που προέρχονται από τη φιλοσοφική κατανόηση του χώρου και την κοινωνικοπολιτική πτυχή που τον πλαισιώνει.

Η Κωνσταντίνου έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και σε εικαστικά δρώμενα στη Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο όπως το The Holy Art, το Limassol Art Walks 2023, στο Beuys100-Goethe Institute Zypern, στο 3.Berliner Herbstsalon-Maxim Gorki Theatre Berlin, στο Buchenwald and Mittelbau Dora Memorials Foundation Weimar, στο Momentum Kunstquartier Bethanien E.V Berlin, Bau, στη Βαϊμάρη, στη Μπιενάλε της Αθήνας AB5T06 ''OMONOIA''-Bageion Hotel Athens, και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Rafaella Constantinou

KSOPORTI 7
Paphos City

Η Φωτεινή Μιχαηλίδη, γεννημένη το 1993 στην Πάφο, είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνις της οποίας το έργο εξετάζει τις έννοιες του χάους και της αναρχίας, καθώς και τη διαστρέβλωση των παραδοσιακών αντιλήψεων της ομορφιάς. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην Ψηφιακή Τέχνη και Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Η τέχνη της Μιχαηλίδη αμφισβητεί συνηθισμένες αντιλήψεις μέσω της διαστροφής της ομορφιάς και της δημιουργίας δυστοπικών εικόνων, προκαλώντας αναστάτωση στον συναισθηματικό κόσμο του θεατή. Η δουλειά της προωθεί τον κριτικό στοχασμό σχετικά με τους κοινωνικούς κανόνες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ταυτότητα και τη θηλυκότητα, ενώ προωθεί την αξία της αυθεντικότητας και του ατομικισμού.Η πιο πρόσφατη δουλειά της αναλύει την έννοια της ομορφιάς στην τέχνη, εξερευνώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ μορφής και παραμόρφωσης. Μέσα από αυτήν τη μελέτη, αμφισβητεί την υποκειμενική φύση της ομορφιάς, τονίζοντας την εξάρτησή της από την πολιτιστική ταυτότητα, τις προσωπικές αισθητικές προτιμήσεις και τις ασυνείδητες προκαταλήψεις.
Η Μιχαηλίδη έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, συμπόσια και φεστιβάλ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Ε.ΚΑ.ΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Κύπρου) και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Διαταραχών Μυοπάθειας Κύπρου (MDA) από το 2023.

Fotini Michailidi

* Fotini Michailidi will be showing at The House of Arts and Letters, KSOPORTI 8.
Paphos City

Η Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων Πάφου στεγάζεται από το 2002 σε ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, το οποίο έχει ανεγερθεί το 1930 και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1995.

Η Στέγη στοχεύει να καταστεί χώρος  συνάντησης και δράσης των πνευματικών ανθρώπων της πόλης και επαρχίας Πάφου. Βασικός σκοπός της είναι η παροχή βοήθειας τόσο προς τα σωματεία-μέλη της Στέγης όσο και προς τον κάθε άνθρωπο του πολιτισμού, ώστε να επιτελέσει τους σκοπούς του. Επίσης, στόχο αποτελεί η αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές της πόλης και επαρχίας Πάφου, καθώς κι η συνεργασία με τις Στέγες των άλλων επαρχιών. Μέχρι τώρα, εχει στο ενεργητικό της την διοργάνωση εκθέσεων, ομιλιών, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά άλλα.

House of Arts and Letters

KSOPORTI 8
Paphos City

Ο Γιώργος Κοτσώνης, γεννημένος τον Μάρτιο του 1940 στο Παλαιχώρι της Κύπρου, ακολούθησε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το Saint Martin's School of Art στο Λονδίνο, η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου και η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας. Επί του παρόντος, ο Κοτσώνης κατοικεί στην Πάφο και θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία στην κυπριακή τέχνη, ιδιαίτερα γνωστός για την αναδρομή στο γυμνό και το ερωτικό, ειδικά σε μια εποχή όπου οι εν λόγω θεματικές δεν αποτελούσαν συνήθη επιλογή.

Οι πίνακές του, εστιάζοντας στη διαχρονική αναζήτηση της ομορφιάς, αντανακλούν μια βαθιά καλλιτεχνική πεποίθηση. Οι ατομικές του εκθέσεις έχουν προβληθεί σε γκαλερί στην Κύπρο, την Ελλάδα και διεθνώς. Ανάμεσα στις πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις του, ξεχωρίζουν εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους όπως το Commonwealth Institute στο Λονδίνο (1975), η Πανελλήνια Έκθεση στην Αθήνα (1975) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Βελιγράδι (1977).

Η συμμετοχή του σε ομαδικές εκθέσεις έχει ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή του, με σημαντικές εμφανίσεις σε χώρους όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα (1984), η Εθνική Πινακοθήκη στη Βουδαπέστη (1985) και η Τριενάλε της Ινδίας στο Νέο Δελχί (1986). Επιπλέον, έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπως η Κυπριακή Ομαδική Έκθεση στη Μόσχα (1989) και οι εκθέσεις "Europa 24" στην Γκαλερί Szombathely στην Ουγγαρία (1992) και στο Angermuseum Erfurt στη Γερμανία (1994).

George Kotsonis

KSOPORTI 9
Paphos City

Cyprus College of Art

KSOPORTI 10
Lemba Village

Η Κατερίνα Φουκαρά γεννήθηκε στην Πάφο το 1984. Σπούδασε μνημειακή ζωγραφική στην κρατική ακαδημία τέχνης Sourikov στη Μόσχα υπό τη διεύθυνση του Ε.Ν. Maximov, αποκτώντας μεταπτυχιακό στις καλές τέχνες. Το 2011 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Θεωρία της Τέχνης (2007-2011) στην Κρατική Ακαδημία Τέχνης V. Sourikov Moscow, στη Σχολή Θεωρίας και Ιστορίας των Τεχνών, με θέμα: «Εικόνες Αγίων πολεμιστών σε μνημειακή ζωγραφική της Κύπρου των αιώνες XI -XVI».
Η Φουκαρά συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο, τη Ρωσία, την Αρμενία και την Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί πολλά καλλιτεχνικά πρότζεκτ όπως το «Fish Mob Flash Mob» (2014/2018), το οποίο περιλάμβανε μια έκθεση/περφόρμανς τέχνης και μια παρέλαση ανακυκλωμένων υλικών στην τουριστική περιοχή της Πάφου κοντά στο παλιό μεσαιωνικό κάστρο, το διεθνές παιδικό φεστιβάλ στο διεθνές σχολείο της Πάφου (2012-2014), την έκθεση και εικονική έκθεση «Recalling 2016» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο (2017), καθλως και το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «Μύθοι - Γλυπτά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017».

Katerina Foukara

KSOPORTI 11
Kissonerga Village

Ο Αρσέντι Λισένκοφ μεγάλωσε σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον και σπούδασε γλυπτική για τέσσερα χρόνια (1997-2001) στην Πένζα, Ρωσία, στο κολέγιο Σαβιτσκι, το οποίο είναι γνωστό για τις παραδόσεις του. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Μόσχας, που πήρε το όνομά του από τον V.I. Surikov, υπό την καθοδήγηση του φημισμένου γλύπτη A. Rukavensikov (2001-2007). 
Ο Λισένκοφ έχει οργανώσει, συντονίσει και εποπτεύσει πολλά διεθνή συμπόσια, εκθέσεις και εγκαταστάσεις. Τα μνημειώδη γλυπτά του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους και προσωπικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Μαρίνα Πόλης Χρυσοχού, στη Λεμεσό, στα Πάρκα Γλυπτικής Γεροσκήπου και Αγίας Νάπας. Το 2021 κέρδισε το βραβείο Award of Excellence στην Μπιενάλε Λάρνακας και το The Artist of the Mediterranean WAVA . Επιπλέον , σχεδίασε και δημιούργησε το βραβείο  UNIMED για τη δεύτερη θέση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2023.
Ο Λισένκοφ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Ρωσία και την Κύπρο, καθώς και σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής στη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κύπρο. Από το 2011 ζει και εργάζεται στην Κύπρο μαζί με την γυναίκα του Κατερίνα Φουκαρά, η οποία είναι και η ίδια καλλιτέχνης.

Arsenty Lysenkov

KSOPORTI 11
Kissonerga Village

Η Μαριάμ Σουχάνοβα-Φουκαρά γεννήθηκε το 1954 στο Ερεβάν της Σοβιετικής Αρμενίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Ζωγραφικής «Σούρικωφ» της Μόσχας από το 1973 έως το 1979, ειδικευόμενη στη μνημειακή τέχνη (μωσαϊκό, ανάγλυφο, βιτρώ). Το 1979 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου έκτοτε ζει και εργάζεται.

Η Μαριάμ Σουχάνοβα-Φουκαρά έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10 ατομικές εκθέσεις. Επιπλέον, έχει εκθέσει διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των Μόσχας (1988) και Αθήνας (1987), μεταξύ άλλων. Μαζί με τον σύζυγό της, Χρίστο Φουκαρά, έχει εργαστεί επίσης στον τομέα της ζωγραφικής διακόσμησης δημόσιων χώρων, όπως η διακόσμηση αιθουσών σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Mariam Soukhanova Foukara

KSOPORTI 12
Kissonerga Village

Ο Χρίστος Φουκαράς γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου το 1944 και απέκτησε εκπαίδευση στη Μνημειακή Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Σούρικοφ της Μόσχας. Το έργο του, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, διακρίνεται για τη ρεαλιστική απεικόνιση και τη χρωματική αντίθεση. Ο Φουκαράς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Κύπριους Καλλιτέχνες της γενιάς του.

Τιμήθηκε με το βραβείο "Τεύκρου Ανθία- Θοδόσης Πιερίδης" το 2011 και έγινε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών το 2005. Επιπλέον, συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη (1978), Βουδαπέστη, Πράγα, Βερολίνο και Σόφια (1981), Αθήνα (1987), Κουβέιτ και Μόσχα (1989), Παρίσι και Λονδίνο (1990), και Κάιρο (1996).

Το έργο του Φουκαρά έχει αναλυθεί σε πολλά βιβλία, όπως "Κυπριακοί Καλλιτέχνες" (1982-83), "Σύντομη Ιστορία της Σύγχρονης και Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης" (1983), και "Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης" (2002).

Christos Foukaras

KSOPORTI 12
Kissonerga Village

Ο Γιάννος Οικονόμου γεννήθηκε το 1959 και εργάζεται στην Κύπρο. Μετά από τις πρώτες σπουδές του στα Οικονομικά  στην Αγγλία, πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Ινστιτούτο Τέχνης και Σχεδίου του Κεντ. Αν και εργάζεται κυρίως στον τομέα του καλλιτεχνικού βίντεο, δούλεψε επίσης με φωτογραφίες, φιλμ και animation και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πινακοθήκες και φεστιβάλ. Στις τελευταίες του δουλειές συνδυάζει την ακατέργαστη αληθοφάνεια του βίντεο και την ικανότητα του να αναπαράγει άμεσα ήχο και εικόνα για τη δημιουργία ποιητικών συνθέσεων. Στις τελευταίες του εκθέσεις «Θηριανθρωποι» και «ΒιοΓεωΜετρίες»  διερευνά τον διαχωρισμό του ανθρώπου από την φύση, σαν ένα ακόμα πλαστό δυαδικό  σύνορο.

Yiannos Economou

KSOPORTI 13
Kissonerga Village

Ο Ρήνος Στεφανή (1958) είναι Κύπριος εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Τάλα της Πάφου.  Σπούδασε Τέχνη στο Kingsway Princeton College και στο Byam Shaw School of Art (1978 -1984) του Λονδίνου. Το 1983 του απονεμήθηκε το Graham Hamilton Drawing Prize για το έργο του Uprooting. Το 1995 πήρε το  Β’  Βραβείο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μνημείου στην Οδό Λήδρας, Λευκωσία και το 1996 το Α΄ Βραβείο σε Διαγωνισμό Τέχνης που οργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Kέντρο Τεχνών Λευκωσίας με την ευκαιρία των εκδηλώσεων Keeping Glasgow in Stitches.  Έζησε στο Βερολίνο και στη Βαρκελώνη (1985 – 89).

Η δουλειά του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, περφόρμανς, ζωγραφική και σχέδια. Η σταυρόσχημη φιγούρα του Χορευτή είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της δουλειάς του. Το 1991 με την Πράξη με Χώμα εισήγαγε στη Κύπρο ένα είδος εικαστικού δρώμενου με την ονομασία Πράξεις. Το 1992 πραγματοποίησε το Maa – Mannequins στον Κόλπο Κοραλλίων στη Πάφο, τοποθετώντας 20 πλαστικές κούκλες μανεκέν ανάμεσα στο ανυποψίαστο πλήθος των λουομένων. Η πιο γνωστή Πράξη του Στεφανή είναι η εγκατάσταση Στρατιώτες – Στόχοι που δημιουργήθηκε το 1994. Το 2011 άρχισε μια σειρά Πράξεων με κάρβουνα και πραγματοποίησε το περφόρμανς Charcoal Project μέσα στη Νεκρή Ζώνη στη περιοχή Πύργου – Λιμνίτη, Κύπρο. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά μουσεία και διεθνείς εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της Μπιενάλε του Πεκίνου στην Κίνα, στη Μεσογειακή Μπιενάλε στην Τυνησία και στη Gallerie Inge Baecker στο Bad Munstereifel, Γερμανία.

Rinos Stefani

KSOPORTI 14
Tala Village

Η Σούζαν Βάργκας γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1963. Το 1982 – 1986 σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Agnes Scott College της Ατλάντα των ΗΠΑ και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το 1987 συνέχισε στο Hocshule fur Angewedete Kunst στη Βιέννη της Αυστρίας. Το 1988 – 89 σπούδασε Βίντεο και Πειραματικό θέατρο στο Universidad Nacional de Bogotá. Το 1989 – 1990 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Cyprus College of Art και έκτοτε ζει στη Κύπρο.
Το 1990 αρχίζει τα δρώμενα «Πράξεις» με τον Ρήνο Στεφανή και το 1991 σχηματίζουν την ομάδα «Κάθοδος». Την ίδια χρονιά παρουσίασε την εγκατάσταση «Λερναία Ύδρα» στους Τάφους των Βασιλέων στη Πάφο, χρησιμοποιώντας κέρινα τάματα. Το 1994 συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Τέχνης στην Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία. Συμμετείχε στις Εγκαταστάσεις «Σφαίρα», 1998 και «SeaNet», 2000. Το 1999 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Έκθεση «Παροικία Ιστίων» με την εγκατάσταση «Σκιάχτρα» στη Σάμο και Θεσσαλονίκη. Σημαντικές θεματικές ενότητες της ζωγραφικής της δουλειάς και της υφασματογραφίας είναι τα Δέντρα και Taureapolis.

Susan Vargas Stefani

KSOPORTI 14
Tala Village

Το Makers Space βρίσκεται σε ένα γοητευτικό πέτρινο κτίριο, κοντά στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Από την σύναψή του, τον Σεπτέμβριο του 2019, το The Makers Space έχει καθιερωθεί ως ένα οίκημα για καλλιτέχνες κεραμικής στην Κύπρο. Φιλοξενεί τακτικά ποικίλες εκθέσεις, παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών από όλο το νησί. Το Makers Space στηρίζει την πρωτότυπη, σύγχρονη κεραμική τέχνη και έχει μια αυξανόμενη τοπική και διεθνή παρουσία.

Επιπλέον, χρησιμεύει ως μια αξιόλογη επαγγελματική μονάδα διδασκαλίας με εργαστήρια και δραστηριότητες, προσαρμοσμένες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Το Makers Space παρέχει στους κεραμίστες και αγγειοπλάστες πρόσβαση σε ένα εξοπλισμένο επαγγελματικό στούντιο και γκαλερί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξασκήσουν την τέχνη τους, να διδάξουν, να εκθέσουν τη δουλειά τους ή απλά να χαλαρώσουν και να καλλιεργήσουν το πάθος τους μέσα σε μια ζεστή, φιλόξενη και υποστηρικτική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του Ksoporti Art Weekend, το Makers Space θα παρουσιάσει μια ομαδική έκθεση με τίτλο «This is Me» με ανερχόμενους και καταξιωμένους κεραμίστες όπως ο Ανδρέας Φασουλίδης, η Αντριάνα Γεμεττα Κεδαρίτη, η Σίλια Μακφέρσον, η Χριστίνα Άισον, η Ειρήνη Κωνσταντίνου, η Τζίλ Δημητρίου, η Λι-Αν Ρο, η Λένη Λοϊζου, η Μαρίνα Κοτιτζε, η Μικάλ Ντανιέλι, η Μισέλ Ανσερμέ Παπαδοπούλου, ο Μάικι Χριστοφίνης, ο Ρένζο Μπράντσμα, η Τατιάνα Βασίλεβα, η Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου και η Ξανθία Κωνσταντίνου.

The Makers Space

KSOPORTI 15
Tala Village

bottom of page